Jogurtovač - domácí jogurt
Jedním ze způsobů, jak si doma připravit jednoduše kvalitní domácí
jogurt, je použít jogurtovač. V něm se udržuje stálá teplota (asi
40 stupňů) po určitou dobu, kterou potřebují jogurtové bakterie pro svůj
růst. Na našem trhu je již dnes velký výběr jogurtovačů, za přijatelnou
cenu, kterou se vyplatí investovat do tohoto užitečného pomocníka
v domácnosti.
Já mám jednoduchý jogurtovač se sedmi uzavíratelnými skleničkami a
funkcí nastavení času. Jsem s ním velmi spokojená a od té doby dělám
domácí jogurty obden.
Na přípravu domácích jogurtů v jogurtovači si kupuji čerstvé
plnotučné mléko a selský jogurt (jako startovací kulturu).
1 litr mléka zahřeji asi na 40 stupňů, přidám 3 vrchovaté lžíce
jogurtu a pořádně rozmíchám (ruční šlehací metlou). Toto množství
přesně vystačí na naplnění sedmi skleniček. Naplněné skleničky
vložím, nezakryté víčky, do jogurtovače a nastavím časovač na 7 až
8 hodin. Po této době jogurty vyndám, zavíčkuji, nechám vychladnout a po
té vložím do lednice. Jogurtovač se musí odkrývat opatrně, aby se
zkondenzovaná voda na víku nedostala do jogurtů.
Někdo dává jogurty do jogurtovače zakryté, ale potom zkondenzovaná voda,
zůstane na víčku v jogurtu.
Další várku jogurtů připravuji už se svého vyrobeného jogurtu. Jednu
skleničku přidám do jednoho litru mléka a dále postupuji stejně, jak je
již popsáno výše. Opakuji to asi 3 – 4×, po té již ztrácí jogurt na
kvalitě, takže použiji znovu kupovaný selský jogurt.
Pokud chceme mít jogurty nízkotučnější můžeme použít čerstvé
polotučné mléko. Naopak, když si chceme jogurt vylepšit, můžeme před
jogurtováním přidat 3 – 5 lžíc sušeného mléka, salko nebo lžíci
cukru.
Hotový domácí jogurt z jogurtovače si už po té můžeme ochutit podle
sebe například marmeládou, čerstvým ovocem, müsli, kukuřičnými
lupínky, grankem a podobně.
Tagy: jak vyrobit jogurt, jak udělat domácí jogurt, jogurtovač recepty, domácí jogurt z jogurtovače, výroba domácích jogurtů