recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Jogurtovač - domácí jogurt

Jogurtovač - domácí jogurt

Jedním ze způsobů, jak si doma připravit jednoduše kvalitní domácí jogurt, je použít jogurtovač. V něm se udržuje stálá teplota (asi 40 stupňů) po určitou dobu, kterou potřebují jogurtové bakterie pro svůj růst. Na našem trhu je již dnes velký výběr jogurtovačů, za přijatelnou cenu, kterou se vyplatí investovat do tohoto užitečného pomocníka v domácnosti.
Já mám jednoduchý jogurtovač se sedmi uzavíratelnými skleničkami a funkcí nastavení času. Jsem s ním velmi spokojená a od té doby dělám domácí jogurty obden.
Na přípravu domácích jogurtů v jogurtovači si kupuji čerstvé plnotučné mléko a selský jogurt (jako startovací kulturu).
1 litr mléka zahřeji asi na 40 stupňů, přidám 3 vrchovaté lžíce jogurtu a pořádně rozmíchám (ruční šlehací metlou). Toto množství přesně vystačí na naplnění sedmi skleniček. Naplněné skleničky vložím, nezakryté víčky, do jogurtovače a nastavím časovač na 7 až 8 hodin. Po této době jogurty vyndám, zavíčkuji, nechám vychladnout a po té vložím do lednice. Jogurtovač se musí odkrývat opatrně, aby se zkondenzovaná voda na víku nedostala do jogurtů.
Někdo dává jogurty do jogurtovače zakryté, ale potom zkondenzovaná voda, zůstane na víčku v jogurtu.
Další várku jogurtů připravuji už se svého vyrobeného jogurtu. Jednu skleničku přidám do jednoho litru mléka a dále postupuji stejně, jak je již popsáno výše. Opakuji to asi 3 – 4×, po té již ztrácí jogurt na kvalitě, takže použiji znovu kupovaný selský jogurt.
Pokud chceme mít jogurty nízkotučnější můžeme použít čerstvé polotučné mléko. Naopak, když si chceme jogurt vylepšit, můžeme před jogurtováním přidat 3 – 5 lžíc sušeného mléka, salko nebo lžíci cukru.
Hotový domácí jogurt z jogurtovače si už po té můžeme ochutit podle sebe například marmeládou, čerstvým ovocem, müsli, kukuřičnými lupínky, grankem a podobně.

Tagy: jak vyrobit jogurt, jak udělat domácí jogurt, jogurtovač recepty, domácí jogurt z jogurtovače, výroba domácích jogurtů