Skopové maso
Skopové maso je známé svým nízkým obsahem tuku. Má také větší
podíl draslíku, sodíku a železa, proto je doporučováno chudokrevným
pacientům. Ale i přes to, že se dnes přikládá velký význam racionální
výživě, je u nás zatím nedoceněno. Mimo jiné je to dáno také tím, že
mnoho lidí nemůže překonat odpor k jeho specifickému zápachu.
Nevýhodou tohoto masa je také rychlé tuhnutí loje, takže pokrmy z něj se
musí předkládat vždy horké. Nejlepší je samozřejmě maso z mladých
kusů, které je jemně vláknité.
V kuchyni můžeme skopové maso péci, dusit i zadělávat. Při jeho
úpravě přidáváme výraznější druhy koření, abychom potlačily jeho
typický pach. Při vaření používáme hlavně česnek, majoránku, další druhy
koření, zeleninu a podobně.
Jehněčí maso je maso z mladých ovcí do stáří půl roku. Je to maso
jemné, kvalitní a zdravé. Vyznačuje se typickou příchutí, která je však
menší, než u masa skopového. Připravuje se proto také s výraznějšími
druhy koření, tak jako maso skopové.
Tagy: příprava skopového masa, jehněčí maso recepty, použití jehněčího masa, použití skopového masa, recepty skopové maso