recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Bezmasá jídla

Bezmasá jídla

Bezmasých pokrmů je v naší kuchyni velké množství, ať už jsou to pokrmy zeleninové, bramborové, vaječné, luštěninové, houbové a mnoho dalších.
Výběr těchto jídel je bohatý, jelikož druhů zeleniny je na našem trhu nepřeberné množství. Některé druhy zeleniny jsou pouze sezónní, jiné jsou k dostání po celý rok. Zeleninové pokrmy například z paprik , rajčat a podobně jsou velmi bohaté na vitamín C, záleží ale na tom, abychom zeleninu neupravovali tepelně zbytečně dlouho. Vysoký obsah vitamínu C mají také zelené natě (pažitka, petrželka, libeček, celerová nať, kopr). Mimo sezónu používáme také s oblibou zeleninu sterilovanou, sušenou nebo mraženou.
Brambory poskytují tělu především škrob, patří však také k nejvýznamnějším zdrojům vitamínu C. Z brambor připravujeme polévky, hlavní jídlo (bramboráky, brambory na loupačku, brynzové halušky apod.), ale nejvíce je používáme k přípravě příloh k masitým jídlům (bramborová kaše, hranolky, krokety, bramborový knedlík apod.).
Vaječné pokrmy jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A a D, vitamínu skupiny B, fosforu, železa, ale i dalších tělu prospěšných látek. Pokrmy z vajec připravujeme vařením, smažením nebo pečením. Vejce jsou také nedílnou součástí mnoha dalších pokrmů.
Luštěniny jsou v našem jídelníčku trochu opomíjeny. Mají vysoký obsah bílkovin, ale jsou i dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, fosforu a železa.

Tagy: pokrmy bez masa