Bezmasá jídla
Bezmasých pokrmů je v naší kuchyni velké množství, ať už jsou to pokrmy zeleninové, bramborové,
vaječné, luštěninové, houbové a mnoho dalších.
Výběr těchto jídel je bohatý, jelikož druhů zeleniny je na našem trhu
nepřeberné množství. Některé druhy zeleniny jsou pouze sezónní, jiné
jsou k dostání po celý rok. Zeleninové pokrmy například z paprik ,
rajčat a podobně jsou velmi bohaté na vitamín C, záleží ale na tom,
abychom zeleninu neupravovali tepelně zbytečně dlouho. Vysoký obsah
vitamínu C mají také zelené natě (pažitka, petrželka, libeček, celerová
nať, kopr). Mimo sezónu používáme také s oblibou zeleninu sterilovanou,
sušenou nebo mraženou.
Brambory poskytují tělu především škrob, patří však také
k nejvýznamnějším zdrojům vitamínu C. Z brambor připravujeme polévky,
hlavní jídlo (bramboráky, brambory na loupačku, brynzové halušky apod.),
ale nejvíce je používáme k přípravě příloh k masitým jídlům
(bramborová kaše, hranolky, krokety, bramborový knedlík apod.).
Vaječné pokrmy jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A a D, vitamínu
skupiny B, fosforu, železa, ale i dalších tělu prospěšných látek.
Pokrmy z vajec připravujeme vařením, smažením nebo pečením. Vejce jsou
také nedílnou součástí mnoha dalších pokrmů.
Luštěniny jsou v našem jídelníčku trochu opomíjeny. Mají vysoký obsah
bílkovin, ale jsou i dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, fosforu a
železa.
Tagy: pokrmy bez masa