Mleté maso
Mleté maso je neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku.
V poslední době získává více na popularitě, hlavně kvůli své ceně,
pokud kupujeme maso namleté v obchodě. Samozřejmě pokud si maso nameleme
sami ze syrového výsekového masa, pokrm je kvalitnější, má lepší chuť
a je zárukou čerstvosti masa.
Druhy mletého masa se od sebe liší použitím surovin a obsahem tuků.
V zásadě máme tři druhy a to mleté hovězí, mleté vepřové a mleté
míchané, kde je podíl vepřového a hovězího masa stejný.
Hovězí maso na mletí musí být zbaveno šlach a nemělo by obsahovat více
jak 20 % tuku. Hodí se například k přípravě karbanátků, na omáčky a
na pečení. Z mletého hovězího masa připravujeme také tatarský biftek,
toto maso ale musí obsahovat maximálně 6 % tuku.
Vepřové mleté maso musí
obsahovat maximálně 35 % tuku, je šťavnaté a nejlépe se hodí na
pečení.
Směs obou mas je, jak už bylo výše řečeno, polovina vepřového a polovina
hovězího mletého masa. Může obsahovat maximálně 30 % tuku a má
nejširší využití. Používáme ho například k přípravě karbanátků,
sekané, mletých řízků a podobně.
Tagy: recepty z mletého masa, pokrmy z mletého masa, použití mletého masa