Uzené maso
Uzené maso a uzeniny jsou získány uzením masa nebo masných výrobků
(salámy, párky, klobásy apod.) čímž se zvyšuje jeho trvanlivost a
ochucují masné výrobky. Udí se kouřem, který vzniká hořením tvrdého
dřeva při teplotě 60 – 90 stupňů.
Uzení probíhá také studeným kouřem a to při přípravě trvanlivých
salámů a klobás, která je samozřejmě zdlouhavější. Samotné uzení je
proces, který dodá masu barvu, chuť a má konzervační účinek.
Uzené maso a uzeniny jsou sami o sobě i bez dalšího zpracování
součástí našeho jídelníčku. Většinu z nich ani nemusíme dále
upravovat a pochutnáme si na nich třeba jen s kouskem pečiva. Dají se
z nich však uvařit velmi dobrá jídla, ve většině případů je jejich
úprava jednoduchá, ale velmi chutná.
Tagy: recepty z uzeného masa, pokrmy z uzeného masa, použití uzeného masa