Jak vykostit kuře na roládu
Než začneme s naplňováním kuřecí rolády, je nejdřív třeba si
kuře na roládu vykostit. Ačkoliv to vypadá pracně, není to zas tak
složitá věc. Pokud máme rádi kuřecí roládu, vykoštěné kuře je na ní
ta nejlepší surovina. Někdo jí dělá i z kuřecích prsou, ale potom je
roláda příliš suchá.
Takže jdeme na to. Potřebujeme ostrý menší nůž, aby se maso dobře
oddělovalo od kostí a samozřejmě kuře asi 1,5 kg nebo i větší.
Nejdříve kuře omyjeme, uřízneme křídla a položíme prsama nahoru.
Nařízneme kůži mezi prsama a oddělujeme maso od kosti (nejdřív na jedné
straně a potom na druhé). Při tom si dáváme pozor, abychom neprožízli
kůži.
Nakonec vykostíme stehna. Prořízneme na nich kůži a maso až na kost a
postupně oddělíme.
Ná plátu nám vzniknou dvě díry po křídlech (pokud se nám podařilo
dobře vykostit, tak jen dvě), které před plněním rolády přeložíme
kousky z prsou.
Vzniklý plát použijeme na kuřecí
roládu a z kostry můžeme připravit vývar třeba na polévku.
Poprvé se vykoštění kuřete bude zdát trochu náročnější, ale po
několika pokusech už to jde rychle a snadno.