recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Potraviny s jódem

Potraviny s jódem

Výskyt jódu v lidském organismu těsně souvisí s jeho obranyschopností a možností vzdorovat nejrůznějším onemocněním. Největší význam má jód pro správné fungování štítné žlázy. Při tvorbě hormónů štítné žlázy dochází k přeměně živin na dostatečné množství energie pro jeho zdárný růst. Při nedostatku jódu se štítná žláza zvětšuje, vytváří se struma, kterou provází různé zdravotní komplikace.
Další pozitivní účinky jódu: snižuje nervové napětí, podrážděnost, nespavost, zlepšuje myšlení a zabraňuje nadměrné otylosti.
Již během nitroděléžního vývoje plodu by měl být zajištěn dostatečný přísun jódu. Nezbytný je také pro děti od narození, v době růstu a dospívání.
Nedostatek jódu v těle může způsobit poruchy soustředění, zvýšenou únavu, zpomalené reflexy, chudokrevnost, suchou kůži, zvýšení tělesné hmotnosti, poruchy sluchu a další. U žen může být příčinou nádorového onemocnění prsu, poruch menstruace a problémů s otěhotněním. Vážný nedostatek přísunu jódu v těhotenství k plodu, u kojenců a u dětí v době růstu negativně ovlivňuje správný duševní a tělesný vývoj, může způsobovat potíže s učením a chápáním.
Rozhodující je dostatečný přísun jódu do našeho organismu v potravinách. Mezi potraviny bohaté na jód patří v první řadě mořské ryby, které by měli být zařazeny do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Jsou mimo to i zdrojem kvalitní bílkoviny, rybího tuku a vitamínu D.
Další potraviny, kterými můžeme doplnit nedostatek jódu jsou:
ředkvičky, ředkev, mrkev, rajčata, brambory, zelí, salát, cibule, vaječné žloutky, banány, houby, jahody, fazole, špenát, rebarbora, chřest a podobně.
Naše země patří k oblastem s malým obsahem jódu v půdě a vodě, takže i naše rostlinné a živočišné produkty ho obsahují málo. Proto se pro přípravu jídel používá sůl s jódem. V soli přijímá náš organismus každodenně část potřebné dávky jódu. Ale se solí se to nesmí nikterak přehánět, protože zatěžuje organismus sodíkem. Dětem do 1 roku by se nemělo solit vůbec.
V současné době jód obsahuje i mléko a mléčné výrobky, protože do krmných směsí se přidává jód, který zlepšuje užitkovost zvířat. Z masných výrobků mají největší obsah jódu játra.
Na trhu jsou k dostání různé minerální vody a nápoje obsahující jód. Kromě toho se doporučuje pít jablečné, hroznové a brusinkové šťávy a je prospěšné jíst černý žitný chléb, kukuřičné výrobky a místo rafinovaného cukru med.
Nedostatek jódu můžeme ještě doplnit užíváním různých preparátů bohatých na jód například rybí tuk, tablety z mořských řas a podobně.
Těhotným a kojícím matkám jsou doporučovány přípravky s potřebným množstvím jódu. Do kojeneckého mléka, prodávaného v lékárnách, určeného pro děti, které nemohou být kojeny, je také přidáváno potřebné množství jódu.
Denní doporučená dávka jódu:
děti do 5 let 90 mikrogramů
děti 6 – 12 let 120 mikrogramů
děti nad 12 let a dospělí 150 mikrogramů
těhotné a kojící ženy 200 mikrogramů

Obsah jódu v některých potravinách v mikrogramech na 100g:
obilí – 55, mléko – 10,2, sýry – 35, ředkvička – 8,2, chřest – 4,5, zelí – 6,7, mrkev – 4, brambory – 4,6, rajčata – 2,1, treska – 147, losos – 34, platýs – 25.
Voda obsahuje 2 – 150 mikrogramů jódu na 1 litr, mořská voda 20 mikrogramů, mořský vzduch 17 mikrogramů na 1 metr krychlový.
Ale ani s jódem se to nesmí přehánět. Člověk by ho měl mít dostatek, ale ne nadbytek.
Takže je jen na nás, abychom zařadili do jídelníčku vhodné potraviny a zajistili si dostatečné množství jódu, tak důležitého pro náš organismus.

Tagy: jód v potravinách, potraviny bohaté na jód, v čem je jód, jód pro těhotné, jód v těhotenství, v jakých potravinách je jód, potraviny s vysokým obsahem jódu