Moučníky
Moučníky jsou vhodným doplňkem oběda nebo večeře a neobejdeme se bez
nich při různých slavnostních příležitostech.
Než začneme péct, musíme si připravit všechny potřebné suroviny podle
vybraného receptu. Formy a plechy obvykle před pečením vymažeme tukem a
většinou vysypeme moukou, nejčastěji hladkou. Moučníky připravené
k pečení vkládáme do předem vyhřáté trouby na požadovanou teplotu.
U některých moučníků příkon tepla po nějaké době pečení snížíme
a necháme propékat, většinou se tak děje u kynutých moučníků.
Některé také musíme v průběhu pečení přikrýt alobalem, aby se na
povrchu nepřipálil.
Mléko a tuk, přidávané do kynutého těsta nesmí být horké ani studené,
protože by těsto nevykynulo.
Smažené moučníky, například koblihy, dáváme hotové na ubrousky, aby do
nich vsákl přebytečný tuk.
Za zmínku stojí také sníh, který musí být tuhý a do těsta se zamíchá
zlehka, aby těsto při pečení nekleslo. Aby se bílky dobře vyšlehaly,
přidáváme do nich před šleháním špetku soli.
Prášek do pečiva přidáváme promíchaný s moukou, aby neudělal hrudky a
dobře se v těstě rozmělnil. Droždí používáme buď sušené nebo
čerstvé. S čerstvého nejdříve musíme nechat vykynout kvásek, který po
té přidáváme do těsta. Přípravu některých moučníků zakončujeme
polevou. V obchodech jsou k dostání různé polevy, nebo si je můžeme
vyrobit sami. Při zdobení moučníků, hlavně dortů můžeme plně zapojit
svoji fantazii a zručnost ať už zdobíme krémem, ovocem, barevnou cukrovou
rýží, čokoládou, marcipánem a nebo úplně něčím jiným.
Takže hodně zdaru a trpělivosti při pečení.
Tagy: řezy recepty, kynuté moučníky, dorty recepty, koláče recepty, nepečené moučníky, moučníky s mákem, moučníky do dortové formy, moučníky s ovocem, moučníky na plech, moučníky s tvarohem