Zavařování černého bezu
Černý bez je pro jeho léčivé
účinky hojně využíván v lidovém lékařství. Tepelně upraveným a
konzervovaným bezinkám se připisují hlavně močopudné účinky.
Používají se také k léčbě bronchitid, neuralgií a nemocí
z nachlazení. Syrové bobulky bezinek však mohou způsobit žaludeční a
střevní potíže. Nedozrálé, červené bezinky obsahují látky působící
silné průjmy a kolikové bolesti v čerstvém i konzervovaném stavu.
Dobře vyzrálých bezinek používáme k přípravě kompotu, džemu,
marmelády, moštu, sirupu, likéru a vína. Bezinky obsahují hodně vitamínu
C, který přechází všechen do konzervovaných výrobků. Pro svojí pěknou
barvu se přidávají jako přísada při konzervování ovocných moštů,
šťávy, vína a méně barevných ovocných zavařenin.
Bezinky sklízíme v celých latách. Pokud je hned nezpracujeme, zavěsíme
je, aby nezplesnivěly.
Také květenství černého bezu je uznávaným a hojně využívaným
prostředkem v lidovém lékařství. Používá se k přípravě čaje,
šťáv, sirupů a osvěžující limonády. Užívá se při nachlazení a
horečce, podporuje hlavně zvýšené vylučování potu a moče.
Tagy: použití černého bezu, konzervování černého bezu, konzervování bezinek, léčivé učinky bezinek, zavařování bezinek, použití bezinek, léčivé účinky černého bezu