recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování černého bezu

Zavařování černého bezu

Černý bez je pro jeho léčivé účinky hojně využíván v lidovém lékařství. Tepelně upraveným a konzervovaným bezinkám se připisují hlavně močopudné účinky. Používají se také k léčbě bronchitid, neuralgií a nemocí z nachlazení. Syrové bobulky bezinek však mohou způsobit žaludeční a střevní potíže. Nedozrálé, červené bezinky obsahují látky působící silné průjmy a kolikové bolesti v čerstvém i konzervovaném stavu.
Dobře vyzrálých bezinek používáme k přípravě kompotu, džemu, marmelády, moštu, sirupu, likéru a vína. Bezinky obsahují hodně vitamínu C, který přechází všechen do konzervovaných výrobků. Pro svojí pěknou barvu se přidávají jako přísada při konzervování ovocných moštů, šťávy, vína a méně barevných ovocných zavařenin.
Bezinky sklízíme v celých latách. Pokud je hned nezpracujeme, zavěsíme je, aby nezplesnivěly.
Také květenství černého bezu je uznávaným a hojně využívaným prostředkem v lidovém lékařství. Používá se k přípravě čaje, šťáv, sirupů a osvěžující limonády. Užívá se při nachlazení a horečce, podporuje hlavně zvýšené vylučování potu a moče.

Tagy: použití černého bezu, konzervování černého bezu, konzervování bezinek, léčivé učinky bezinek, zavařování bezinek, použití bezinek, léčivé účinky černého bezu