Zavařování
Konzervace je proces, který přemění surovinu na formu skladovatelnou
déle, než dovoluje v přirozeném stavu. Přitom je třeba brát zřetel na
neporušení poživatelnosti, zachování vzhledu, vůně, chuti a co nejvíce
omezit ztráty důležitých nutričních složek, především vitamínů.
Tohoto lze dosáhnout řadou způsobů.
Ovoce pro konzervaci musí být zdravé, v odpovídající zralosti, která se
liší dle způsobu zpracování. Pro výrobu kompotů musí být plody
přiměřeně vybarvené a chutné, s tuhou dužinou, která se nerozvaří.
Pro výrobu šťáv a zahušťovaných výrobků je možno použít i plody se
vzhledovými vadami, zralé až přezrálé. Z ovoce lze připravovat ovocné
kompoty, džemy, marmelády, ovocné klevety (rozvářky), ovocné rosoly,
povidla, ovocné protlaky, ovocné pasty, mošty, sirupy, džusy a dále jde
ovoce také sušit nebo zamrazit. Zelenina pro konzervování musí být
zdravá, pokud možno čerstvá, většinou dobře vyzrálá. Pouze hrášek,
fazolky a okurky se sklízejí nezralé, v optimální zralosti. Zeleninu lze
sterilovat, sušit a zamrazovat.
Nádoby pro domácí zavařování používáme zavařovací sklenice, láhve,
zřídka plechovky. Vše musí být dobře umyté, aby se zabránilo vstupu
mikroorganismů a tím zkažení finálního výrobku.
Tagy: konzervování zeleniny, domácí marmelády, domácí džemy, konzervování ovoce, nakládání zeleniny