recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování

Zavařování

Konzervace je proces, který přemění surovinu na formu skladovatelnou déle, než dovoluje v přirozeném stavu. Přitom je třeba brát zřetel na neporušení poživatelnosti, zachování vzhledu, vůně, chuti a co nejvíce omezit ztráty důležitých nutričních složek, především vitamínů. Tohoto lze dosáhnout řadou způsobů.
Ovoce pro konzervaci musí být zdravé, v odpovídající zralosti, která se liší dle způsobu zpracování. Pro výrobu kompotů musí být plody přiměřeně vybarvené a chutné, s tuhou dužinou, která se nerozvaří. Pro výrobu šťáv a zahušťovaných výrobků je možno použít i plody se vzhledovými vadami, zralé až přezrálé. Z ovoce lze připravovat ovocné kompoty, džemy, marmelády, ovocné klevety (rozvářky), ovocné rosoly, povidla, ovocné protlaky, ovocné pasty, mošty, sirupy, džusy a dále jde ovoce také sušit nebo zamrazit. Zelenina pro konzervování musí být zdravá, pokud možno čerstvá, většinou dobře vyzrálá. Pouze hrášek, fazolky a okurky se sklízejí nezralé, v optimální zralosti. Zeleninu lze sterilovat, sušit a zamrazovat.
Nádoby pro domácí zavařování používáme zavařovací sklenice, láhve, zřídka plechovky. Vše musí být dobře umyté, aby se zabránilo vstupu mikroorganismů a tím zkažení finálního výrobku.

Tagy: konzervování zeleniny, domácí marmelády, domácí džemy, konzervování ovoce, nakládání zeleniny