recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Sacharidy, tuky a bílkoviny jsou základní součástí našeho každodenního jídelníčku. Bílkoviny jsou stavební látkou všeho živého. Lidské tělo je z nich tvořeno přibližně z 20 procent. Jsou v kostech, kůži, nehtech, vlasech a především představují základní stavbu svalů.
Existuje celá řada potravin, které nám dodají dostatek bílkovin, tak důležitých pro naše tělo. Jejich množství, které člověk potřebuje, ovlivňuje mnoho faktorů, je to například věk, momentální zdravotní stav, množství pohybu a sportovních aktivit a také pohlaví. Ženy mají menší svalovou hmotu než muži, proto mají i menší potřebu živin. Aktivní lidé by měli přijímat zhruba 1 g bílkovin na 1 kg jejich hmotnosti (u žen), u mužů to je o něco více. Obecně platí, že by v denním příjmu měli být zastoupeny 10 – 15 %. Pokud však člověk hubne nebo posiluje a buduje svalovou hmotu mělo by to být 25 – 30 %. Velká chyba je, když se člověk snaží zhubnout a sníží energetický příjem na úkor bílkovin.
Dnešní strava je natolik pestrá a její součástí bývají bílkoviny z různých zdrojů.
Živočišné bílkoviny mají vyšší biologickou hodnotu a jsou lepší stravitelné než bílkoviny rostlinné. Zdroje živočišných bílkovin jsou maso a masné výrobky, mléčné výrobky, vejce a ryby.
Rostlinné produkty obvykle obsahují méně bílkovin než potraviny živočišného původu, protože jejich zdroje neobsahují všechny esenciální aminokyseliny. Například v obilovinách chybí lysin, v luštěninách methionin. Vhodnou kombinací obilovin a luštěnin lze zajistit kompletní příjem aminokyselin. Zdroje rostlinných bílkovin jsou luštěniny, obiloviny, ořechy, sója, mák a brambory, které sice mají nižší obsah bílkovin, ale o to jsou kvalitnější.
Idaální je vyvážená strava s obsahem bílkovin živočišných a rostlinných v poměru 1:1.

Mezi potraviny s vyšším obsahem bílkovin patří:
Sója 44g
Sušené droždí 37g
Sýr parmazán 35g
Sýr eidam 30g
Olomoucké tvarůžky 30g
Tvaroh 29g
Kuřecí maso 23g
Hovězí svíčková 20g
Tučné vepř.maso 14g
Uzená makrela 23g
Tuňák v oleji 24g
Trvanl. salám 26g
Čočka 25g
Loupaný hrách 23g
Arašídy 27g
Mandle 17g
Tofu 16g
Ovesné vločky 10g
Uváděné množství bílkovin je ve 100g jednotlivých potravin.

Tagy: bílkoviny ve stravě, kolik bílkovin přijímat denně, množství bílkovin v potravinách, bílkoviny seznam potravin, bílkoviny při hubnutí