Domácí pekárna
Tento výborný pomocník v domácnosti potěší především ty, kteří
si chtějí pochutnat na výborném, doma upečeném chlebu. Domácí pekárna
nepeče však jenom chléb, ale i moučníky, připravuje zavařeniny a opravdu
dobře kynutá těsta. Některé typy domácích pekáren mají i další
funkce a můžeme v nich vařit rýži nebo poslouží jako jogurtovač.
Domácí pekárna si vlastně udělá vše sama, stačí odvážit suroviny,
vložit je ve správném pořadí, zvolit program a pekárna se postará
o smíchání surovin, hnětení, kynutí i pečení. Na pekárně jsou, jak
programy na určité druhy chleba, moučníky , těsta, zavařeniny, ale je tu
také možnost nastavení velikosti a barvy kůrky (světlá, střední,
tmavá). Některé domácí pekárny jsou také vybaveny časovou předvolbou,
umožňující odložit pečení chleba na určitou hodinu. Takže můžete mít
k snídani domácí, čerstvý, teplý chléb. Pekárna také umožňuje
udržet chléb nebo moučník až 3 hodiny v teplém stavu. Suroviny do
pekárny vkládáme v určitém pořadí a to nejdříve tekuté, odměřené
přiloženou odměrkou (vodu, mléko, rozpuštěný tuk, olej), které musí
být vlažné. Po té nasypeme mouku, do které uděláme důlek, kam nasypeme
sypké droždí a zakryjeme. Do rohů domácí pekárny potom přidáváme
další přísady, jako například sůl, cukr a kmín, které odměřujeme
další přiloženou odměrkou. Dále se ještě do chleba přidávají různá
semínka, ( slunečnice, dýně, sezam apod.) a to během hnětení, když se
ozve zvukový signál.
Pokud máme ve formě odvážené suroviny, vložíme jí do domácí pekárny,
zavřeme víko, zvolíme program, velikost, kůrku a tlačítkem start uvedeme
pekárnu do chodu. Po zvukovém signálu během hnětení, pokud chceme,
nasypeme do formy semínka. Pokud pekárna dopeče ozve se opět zvukový
signál. Formu s použitím chňapek vyjmeme, nemusíme hned. Lehkým
zatřesením chléb vyklopíme, pokud v něm zůstanou metly, přiloženým
háčkem je vyndáme. Upečený chléb z domácí pekárny potom zabalíme do
utěrky a položíme na rošt než vychladne.
V případě kynutého těsta (např. knedlíky, buchty apod.) suroviny
vložíme opět ve výše uvedeném pořadí a zvolíme program kynuté těsto.
Domácí pekárna těsto uhněte a zajistí rovnoměrný přísun tepla,
potřebný k vykynutí. Po té těsto z pekárny vyklopíme a připravujeme
zvolený recept, nebo v případě moučníku můžeme pokračovat rovnou
v pečení, před kterým můžeme vyndat hnětací metlice.
Pro potřebu pekárny si můžeme přizpůsobit i běžné recepty
z kuchařky, jen nesmíme překročit množství surovin udávaných výrobcem.
Takže hodně zdaru a ze začátku i trpělivosti s domácí pekárnou.
Tagy: chléb z domácí pekárny recepty, těsto v domácí pekárně, kynuté knedlíky z domácí pekárny, těsto na pizzu z domácí pekárny, moučníky z domácí pekárny