recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Domácí pekárna

Domácí pekárna

Tento výborný pomocník v domácnosti potěší především ty, kteří si chtějí pochutnat na výborném, doma upečeném chlebu. Domácí pekárna nepeče však jenom chléb, ale i moučníky, připravuje zavařeniny a opravdu dobře kynutá těsta. Některé typy domácích pekáren mají i další funkce a můžeme v nich vařit rýži nebo poslouží jako jogurtovač.
Domácí pekárna si vlastně udělá vše sama, stačí odvážit suroviny, vložit je ve správném pořadí, zvolit program a pekárna se postará o smíchání surovin, hnětení, kynutí i pečení. Na pekárně jsou, jak programy na určité druhy chleba, moučníky , těsta, zavařeniny, ale je tu také možnost nastavení velikosti a barvy kůrky (světlá, střední, tmavá). Některé domácí pekárny jsou také vybaveny časovou předvolbou, umožňující odložit pečení chleba na určitou hodinu. Takže můžete mít k snídani domácí, čerstvý, teplý chléb. Pekárna také umožňuje udržet chléb nebo moučník až 3 hodiny v teplém stavu. Suroviny do pekárny vkládáme v určitém pořadí a to nejdříve tekuté, odměřené přiloženou odměrkou (vodu, mléko, rozpuštěný tuk, olej), které musí být vlažné. Po té nasypeme mouku, do které uděláme důlek, kam nasypeme sypké droždí a zakryjeme. Do rohů domácí pekárny potom přidáváme další přísady, jako například sůl, cukr a kmín, které odměřujeme další přiloženou odměrkou. Dále se ještě do chleba přidávají různá semínka, ( slunečnice, dýně, sezam apod.) a to během hnětení, když se ozve zvukový signál.
Pokud máme ve formě odvážené suroviny, vložíme jí do domácí pekárny, zavřeme víko, zvolíme program, velikost, kůrku a tlačítkem start uvedeme pekárnu do chodu. Po zvukovém signálu během hnětení, pokud chceme, nasypeme do formy semínka. Pokud pekárna dopeče ozve se opět zvukový signál. Formu s použitím chňapek vyjmeme, nemusíme hned. Lehkým zatřesením chléb vyklopíme, pokud v něm zůstanou metly, přiloženým háčkem je vyndáme. Upečený chléb z domácí pekárny potom zabalíme do utěrky a položíme na rošt než vychladne.
V případě kynutého těsta (např. knedlíky, buchty apod.) suroviny vložíme opět ve výše uvedeném pořadí a zvolíme program kynuté těsto. Domácí pekárna těsto uhněte a zajistí rovnoměrný přísun tepla, potřebný k vykynutí. Po té těsto z pekárny vyklopíme a připravujeme zvolený recept, nebo v případě moučníku můžeme pokračovat rovnou v pečení, před kterým můžeme vyndat hnětací metlice.
Pro potřebu pekárny si můžeme přizpůsobit i běžné recepty z kuchařky, jen nesmíme překročit množství surovin udávaných výrobcem. Takže hodně zdaru a ze začátku i trpělivosti s domácí pekárnou.

Tagy: chléb z domácí pekárny recepty, těsto v domácí pekárně, kynuté knedlíky z domácí pekárny, těsto na pizzu z domácí pekárny, moučníky z domácí pekárny