Polévky
Polévky se v dnešní době netěší tak velké oblibě jako dříve.
Přesto jsou považovány za žádoucí součást oběda, protože připravují
trávící ústrojí na přijetí a zpracování dalších chodů.
Nejoblíbenější jsou polévky masové, zeleninové a luštěninové.
Masový vývar lze vařit z mnohých druhů mas, ale nejpoužívanější je
vývar hovězí.
Na přípravu zeleninového vývaru lze použít téměř všechny druhy
zeleniny. Nejoblíbenější je mrkev, celer, petržel, pastiňák, cibule,
česnek, květák a kapusta. K dochucení polévek se také používají
zelené natě(petrželka, pažitka, libeček a podobně).
Luštěninové polévky zapražené mají vysoký energetický obsah.
Zvláštní skupinou jsou polévky studené, připravované z ovoce a zeleniny,
které jsou vhodné zejména pro horké letní dny.
Tagy: recepty polévky, luštěninové polévky, masové polévky, zeleninové vývary, masové vývary, zeleninové polévky, příprava polévek, studené polévky