recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Hovězí maso

Hovězí maso

Hovězí maso je po mase vepřovém nejoblíbenější v české kuchyni. Díky různým úpravám se nám dostává na stůl například v podobě hovězí pečeně, různých omáček ( od výborné svíčkové až po guláš), plátky (například biftek nebo steak), mleté maso a podobně.
Barva hovězího masa závisí hlavně na věku zvířete. U starších kusů bývá tmavě červená, u mladých kusů je maso světlé a také křehčí. Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné pro svůj vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.
Pro přípravu každého pokrmu musíme zvolit správný druh masa. Maso z kýty je vhodné k pečení a dušení. Svíčková je výborná na bifteky, řezy, šašlik a minutkové guláše. Z hovězího žebra a boku s kostí připravíme výbornou hovězí polévku. Kližka je nejlepší na guláš. Z nízkého roštěnce připravíme roštěnky a nebo například rostbíf, vysoký roštěnec je na pečení, vaření a dušení. Hovězí játra připravujeme dušená nebo z mladých jater děláme minutky.

Tagy: pokrmy z hovězího masa, hovězí maso recepty, příprava hovězího masa, jídla z hovězího masa