Hovězí maso
Hovězí maso je po mase vepřovém nejoblíbenější v české kuchyni.
Díky různým úpravám se nám dostává na stůl například v podobě
hovězí pečeně, různých omáček ( od výborné svíčkové až po
guláš), plátky (například biftek nebo steak), mleté maso a podobně.
Barva hovězího masa závisí hlavně na věku zvířete. U starších kusů
bývá tmavě červená, u mladých kusů je maso světlé a také křehčí.
Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné pro svůj vysoký obsah
esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.
Pro přípravu každého pokrmu musíme zvolit správný druh masa. Maso
z kýty je vhodné k pečení a dušení. Svíčková je výborná na bifteky,
řezy, šašlik a minutkové guláše. Z hovězího žebra a boku s kostí
připravíme výbornou hovězí polévku. Kližka je nejlepší na guláš.
Z nízkého roštěnce připravíme roštěnky a nebo například rostbíf,
vysoký roštěnec je na pečení, vaření a dušení. Hovězí játra
připravujeme dušená nebo z mladých jater děláme minutky.
Tagy: pokrmy z hovězího masa, hovězí maso recepty, příprava hovězího masa, jídla z hovězího masa