recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Potraviny nevhodné v těhotenství

Potraviny nevhodné v těhotenství

Během těhotenství je mimo jiné důležité, jak se nastávající maminka stravuje, aby její ještě nenarozené miminko dobře prospívalo. V těhotenství přijímá plod výživu skrz placentu a pupeční šňůru. Touto cestou plod dostává potřebné látky a živiny z potravy, ale také látky škodlivé obsažené ve stravě a pití. Jaké potraviny jsou tedy během těhotenství nevhodné a čeho je dobré se vyvarovat při skladbě jídelníčku?
V případě pitného režimu je to vysoká spotřeba nápojů, které obsahují kofein například káva a čaj. Nadměrná konzumace těchto nápojů může ovlivnit růst dítěte. Všeobecně, pokud si to nemůžeme odepřít, by se nemělo vypít více než tři šálky denně nápojů obsahujících kofein. Také nápoje obsahující chinin nejsou v těhotenství doporučovány. Alkoholu by se nastávající maminky měly vyhnout úplně. Pití alkoholických nápojů v těhotenství může nepříznivě ovlivnit vývoj dítěte.
Také při výběru bylinkových čajů je třeba býti napozoru. Některé bylinky nejsou v těhotenství doporučované (například pelyněk, šalvěj, kontryhel, andělika a podobně). Je dobré se poradit v lékárně s lékárníkem o vhodnosti těchto čajů.
K pití je nejvhodnější neperlivá nebo mírně perlivá voda. Výborné jsou také ovocné a zeleninové šťávy (nejlépe z čerstvého ovoce a zeleniny) a mléko.
V těhotenství je nejlépe, když žena konzumuje co nejméně potravin obsahujících jakékoliv chemické a konzervační látky. Jsou to zejména konzervované potraviny a instantní směsi pro rychlou přípravu jídla, které obsahují mnoho, soli, cukru, nasycených tuků, umělých příchutí, konzervačních látek a barviv. Nevhodná jsou také jídla rychlého občerstvení. Grilovaná a rychle upravená drůbež může obsahovat nebezpečné bakterie. Veškeré maso by mělo být před konzumací řádně tepelně upraveno. Také vejce by měla být dostatečně uvařená, abychom zamezily nákaze salmonely. Kvůli tomu je také lépe vyhýbat se potravinám vyrobených ze syrových vajec.
V jídelníčku těhotné ženy by měly být zastoupeny ryby, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro vývoj mozku dítěte. Také obsah jódu je významná složka pro vývoj plodu. Některé druhy ryb a mořských plodů, mohou mít však vyšší obsah rtuti. Nevhodné jsou například žralok, makrela královská, mečoun, štíhlice a některé druhy tuňáka.
Samozřejmě je dobré omezit na minimum potraviny s nízkým obsahem živin, ale vysokým obsahem cukru jako jsou například sladké pečivo, sušenky, marmelády, slazené nápoje a podobně. Tyto potraviny mají vysoký energetický obsah a rychle se po nich přibývá na váze, obzvláště v těhotenství.
Pozor je třeba dávat také na nepasterizované mléčné výrobky a nápoje (např. měkké zrající sýry s plísní a podobně). Mohou obsahovat různé choroboplodné zárodky nebo listerie, což jsou bakterie způsobující infekční onemocnění.
Jídla v těhotenství solíme, kořeníme a dochucujeme přiměřeně.
Sice se říká, že žena v těhotenství by si měla dát vše na co má chuť, ale je třeba myslet na to, že správnou výživou napomáhá hlavně ke zdárnému vývoji a růstu plodu.

Tagy: alkohol v těhotenství, kofein v těhotenství, sýry v těhotenství, mléko v těhotenství, vejce v těhotenství, ryby v těhotenství, bylinky v těhotenství, maso v těhotenství, chinin v těhotenství