Potraviny nevhodné v těhotenství
Během těhotenství je mimo jiné důležité, jak se nastávající maminka
stravuje, aby její ještě nenarozené miminko dobře prospívalo.
V těhotenství přijímá plod výživu skrz placentu a pupeční šňůru.
Touto cestou plod dostává potřebné látky a živiny z potravy, ale také
látky škodlivé obsažené ve stravě a pití. Jaké potraviny jsou tedy
během těhotenství nevhodné a čeho je dobré se vyvarovat při skladbě
jídelníčku?
V případě pitného režimu je to vysoká spotřeba nápojů, které
obsahují kofein například káva a čaj. Nadměrná konzumace těchto nápojů
může ovlivnit růst dítěte. Všeobecně, pokud si to nemůžeme odepřít,
by se nemělo vypít více než tři šálky denně nápojů obsahujících
kofein. Také nápoje obsahující chinin nejsou v těhotenství
doporučovány. Alkoholu by se nastávající maminky měly vyhnout úplně.
Pití alkoholických nápojů v těhotenství může nepříznivě ovlivnit
vývoj dítěte.
Také při výběru bylinkových čajů je třeba býti napozoru. Některé
bylinky nejsou v těhotenství doporučované (například pelyněk, šalvěj, kontryhel, andělika a
podobně). Je dobré se poradit v lékárně s lékárníkem o vhodnosti
těchto čajů.
K pití je nejvhodnější neperlivá nebo mírně perlivá voda. Výborné
jsou také ovocné a zeleninové šťávy (nejlépe z čerstvého ovoce a
zeleniny) a mléko.
V těhotenství je nejlépe, když žena konzumuje co nejméně potravin
obsahujících jakékoliv chemické a konzervační látky. Jsou to zejména
konzervované potraviny a instantní směsi pro rychlou přípravu jídla,
které obsahují mnoho, soli, cukru, nasycených tuků, umělých příchutí,
konzervačních látek a barviv. Nevhodná jsou také jídla rychlého
občerstvení. Grilovaná a rychle upravená drůbež může obsahovat
nebezpečné bakterie. Veškeré maso by mělo být před konzumací řádně
tepelně upraveno. Také vejce by měla být dostatečně uvařená, abychom
zamezily nákaze salmonely. Kvůli tomu je také lépe vyhýbat se potravinám
vyrobených ze syrových vajec.
V jídelníčku těhotné ženy by měly být zastoupeny ryby, které obsahují
vysoce hodnotné bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny, které jsou velmi
důležité pro vývoj mozku dítěte. Také obsah jódu je významná složka
pro vývoj plodu. Některé druhy ryb a mořských plodů, mohou mít však
vyšší obsah rtuti. Nevhodné jsou například žralok, makrela královská,
mečoun, štíhlice a některé druhy tuňáka.
Samozřejmě je dobré omezit na minimum potraviny s nízkým obsahem živin,
ale vysokým obsahem cukru jako jsou například sladké pečivo, sušenky,
marmelády, slazené nápoje a podobně. Tyto potraviny mají vysoký
energetický obsah a rychle se po nich přibývá na váze, obzvláště
v těhotenství.
Pozor je třeba dávat také na nepasterizované mléčné výrobky a nápoje
(např. měkké zrající sýry s plísní a podobně). Mohou obsahovat různé
choroboplodné zárodky nebo listerie, což jsou bakterie způsobující
infekční onemocnění.
Jídla v těhotenství solíme, kořeníme a dochucujeme přiměřeně.
Sice se říká, že žena v těhotenství by si měla dát vše na co má
chuť, ale je třeba myslet na to, že správnou výživou napomáhá hlavně ke
zdárnému vývoji a růstu plodu.
Tagy: alkohol v těhotenství, kofein v těhotenství, sýry v těhotenství, mléko v těhotenství, vejce v těhotenství, ryby v těhotenství, bylinky v těhotenství, maso v těhotenství, chinin v těhotenství