recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Míchané zeleninové saláty >> Zeleninový salát sterilovaný

Zeleninový salát sterilovaný

Suroviny na sterilovaný zeleninový salát:
stejný díl, paprik, celeru, cibule a mrkve
Koření(dávka pro litrovou sklenici):
1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek, 2 hřebíčky, 3 celé pepře, 2 zrnka nového koření
Nálev:
na 1 litr vody 0,3 l 8% octa, 20 g soli, 80 g cukru

Příprava sterilovaného zeleninového salátu:
Očištěné papriky nakrájíme na proužky, celer a mrkev na hranolky a cibuli na kolečka. Celer a mrkev povaříme odděleně v mírně osolené vodě (10 g soli na 1 l vody) asi čtvrt hodiny. Papriky povaříme 5 minut ve vývaru z celeru. Předvařenou zeleninu a syrovou cibuli urovnáváme do zavařovacích sklenic, prokládáme kořením a zalijeme horkým nálevem. Ten si připravíme tak, že vývar z celeru doplníme vodou na příslušné množství, přidáme cukr, sůl (dávku sníženou o množství použité při přadváření zeleniny), přivedeme k varu, přilijeme, ocet a opět přivedeme k varu. Naplněné sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Nejdříve zahříváme 20 minut na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).

Tagy: sterilovaná zelenina, konzervovaná zelenina, nakládaná zelenina, použití zeleniny, pokrmy ze zeleniny