Zeleninový salát sterilovaný
Suroviny na sterilovaný zeleninový salát:
stejný díl, paprik, celeru, cibule a
mrkve
Koření(dávka pro litrovou sklenici):
1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek, 2 hřebíčky, 3 celé pepře,
2 zrnka nového koření
Nálev:
na 1 litr vody 0,3 l 8% octa, 20 g soli, 80 g cukru
Příprava sterilovaného zeleninového salátu:
Očištěné papriky nakrájíme na proužky, celer a mrkev na hranolky a cibuli
na kolečka. Celer a mrkev povaříme odděleně v mírně osolené vodě
(10 g soli na 1 l vody) asi čtvrt hodiny. Papriky povaříme 5 minut ve
vývaru z celeru. Předvařenou zeleninu a syrovou cibuli urovnáváme do
zavařovacích sklenic, prokládáme kořením a zalijeme horkým nálevem. Ten
si připravíme tak, že vývar z celeru doplníme vodou na příslušné
množství, přidáme cukr, sůl (dávku sníženou o množství použité při
přadváření zeleniny), přivedeme k varu, přilijeme, ocet a opět
přivedeme k varu. Naplněné sklenice uzavřeme víčky, vložíme do
zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Nejdříve zahříváme
20 minut na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut
(sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).
Tagy: sterilovaná zelenina, konzervovaná zelenina, nakládaná zelenina, použití zeleniny, pokrmy ze zeleniny