Sterilovaný celer ve sladkokyselém nálevu
Suroviny na přípravu celeru ve sladkokyselém nálevu:
čerstvý tvrdý celer
2 kolečka cibule do jedné sklenice
Koření pro litrovou sklenici:
2 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev při plnění 60% celeru a 40% nálevu:
na 1 litr vody 0,25 – 0,3 l 8% octa, 70 g cukru, 20 g soli
Nálev při plnění 75% celeru a 25% nálevu:
na 1 litr vody 0,3 – 0,35 l 8% octa, 80 g cukru, 25 g soli
Příprava celeru ve sladkokyselém nálevu:
Celer dáme na chvíli máčet do studené vody. Potom ho omyjeme, oloupeme a
nakrájíme na kostičky, hranolky nebo plátky. Pokrájený celer povaříme
téměř do měkka ve vodě s kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody). Celer
vyndáme, propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme odkapat. Po té
vše naplníme do sklenic, na jejichž dno jsme dali koření a cibuli, zalijeme
horkým nálevem, uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
sterilujeme. Nejdříve zahříváme 20 minut na teplotu 95 stupňů. Potom
sterilujeme při 95 stupních sklenice 0,7 – 0,9 l – 30 minut, sklenice
0,5 l – 25 minut.
Tagy: použití celeru, nálev na zavařování celeru, nakládaný celer, nakládání celeru, konzervování celeru, uchování celeru, zavařovaný celer, sterilování celeru