Zavařená červená řepa
Suroviny na zavařenou červenou řepu:
červená řepa
Koření a přísady(dávka na litrovou sklenici): 1/3 lžičky fenyklu nebo ¼
lžičky anýzu, 30 g křenu
Nálev: na 1 l vody 0,3 – 0,35 l 8 % octa, 70 – 80 g cukru, 20 –
25 g soli
Postup při zavařování červené řepy:
Červenou řepu namočíme na chvíli do vody, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme
vroucí vodou a vaříme doměkka (v papiňáku asi 20–30 minut, v hrnci
1 a 1/4 až 1 a 1/2 hodiny) Měkké bulvy oloupeme, nakrájíme na menší
kostičky nebo hranolky (můžeme použít krájecí kolečko na bramborový
salát), porovnáme do sklenic, proložíme na plátky nakrájeným křenem,
kořením a urovnáme do sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do
zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů – 20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7–0,9 l 25 minut, sklenice 0,5 l
20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Tagy: konzervování červené řepy, jak dlouho vařit červenou řepu, sterilovaná červená řepa recepty, červená řepa s křenem, červená řepa zavařená recepty, použití červené řepy