Chřest ve sladkokyselém nálevu
Suroviny pro přípravu chřestu ve sladkokyselém nálevu:
čerstvé hlavičky chřestu v průměru nejméně 15 cm
Nálev:
na 1 litr vody 0,15 l 8% octa, 100 g cukru, 20 g soli
Příprava chřestu ve sladkokyselém nálevu:
Chřest omyjeme, dřevnaté konce odřízneme a tužší spodní část
oškrábeme. Chřest svážeme do malých svazečků, vložíme do osolené
vroucí vody (na 1 l vody 10 g soli) a uvaříme doměkka. Necháme ho
odkapat, odstraníme nitě a vložíme hlavičkami nahoru do zavařovacích
sklenic. Zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího
hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 90 stupňů, potom sterilujeme při této
teplotě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).
Stejně můžeme zavařovat i zlomky chřestu.
Naložený chřet použijeme k přípravě salátů nebo ho můžeme jen
přelít majonézou a podávat jako přílohu.
Tagy: konzervování chřestu, použití chřestu, naložený chřest, sterilování chřestu