Sterilované fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu
Suroviny na přípravu sterilovaných fazolových lusků ve sladkokyselém
nálevu:
mladé křehké fazolky s měkkými nezbarvenými semeny
Nálev: na 1 l vody 0,25 l 8% octa, 100 g cukru, 30 g soli
Koření (pro litrovou sklenici): 1/2 bobkového listu, 3 kuličky
nového koření, 2 kuličky pepře
Příprava sterilovaných fazolových lusků ve sladkokyselém nálevu:
Z fazolek odkrojíme stopky a špičky, odstraníme vlákna, dobře je omyjeme
a vkládáme do mírně osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody). Fazolky
povaříme téměř doměkka (asi 5 minut), vyjmeme, necháme odkapat a potom
je můžeme pokrájet na šikmé proužky. Naplníme je do zavařovacích
sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme
víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na teplotu 90 stupňů, potom při této
teplotě sterilujeme ještě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut
(sklenice 0,5 l).
Tagy: zavařování zeleniny, sterilované fazolky, nakládání fazolek, konzervování fazolek, použití fazolek