Sterilované mladé kukuřice
Suroviny na sterilované mladé kukuřice:
mladé, ještě nedozrálé kukuřice dlouhé 8 – 10 cm
Koření a přísady (dávka na litrovou sklenici): 3 kuličky pepře,
3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička
hořčičných semínek, ½ cibule
Nálev: na 1 l vody 0,3 l 8 % octa, 25 g soli, 120 g cukru
Příprava sterilovaných mladých kukuřic:
Kukuřičné palice očistíme, vložíme do vařící vody (10 g soli na 1 l
vody) a vaříme mírným varem do změknutí. Potom je propláchneme studenou
vodou, urovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a na kolečka
nakrájenou cibulí a zalijeme horkým nálevem. Sklenice dobře uzavřeme
víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 90 stupňů………………………………..20 minut
sterilace při 90 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l ……..25 minut,
sklenice 0,5 l…….20 minut
Po skončení sterilace sklenice hned vyndáme.
Podáváme jako přílohu k pokrmům z masa nebo vaječným pokrmům.
Tagy: konzervování kukuřice, nakládané kukuřice, použití kukuřice