Rybízová marmeláda
Suroviny na rybízovou marmeládu:
černý nebo červený rybíz (nebo směs červeného, černého a bílého
rybízu)
Na 1 kg rybízového protlaku potřebujeme 700 g cukru.
Příprava rybízové marmelády:
Opraný rybíz zbavíme stopek a třapin, podlijeme malým množstvím vody a
pod pokličkou rozvaříme. Pak jej prolisujeme na sítu. Protlak odvážíme a
odpařujeme, až se objem zmenší asi o třetinu. Ve dvou dávkách přidáme
cukr tak, aby se var nepřerušil. Zhoustlou marmeládu plníme až po okraje do
skleniček, okraje rychle otřeme, hned upevníme víčka, sklenice obrátíme
dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, domácí rybízová marmeláda, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z rybízu, konzervování rybízu, použití rybízu