Králík na smetaně
Suroviny na přípravu králíka na smetaně:
4 porce králíka
20 g slaniny
3 lžíce oleje
kousek mrkve, celeru, petržele a cibule
celý pepř
bobkový list
nové koření
špetka tymiánu
200 ml smetany
50 g hladké mouky
1 lžíce hořčice
citrónová šťáva
ocet
sůl
cukr
Příprava králíka na smetaně:
Porce králíka spaříme vroucí vodou a necháme odkapat. Pokrájenou slaninu
rozškvaříme na oleji, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a
osmažíme dozlatova. Přidáme porce králíka, opečeme je, doplníme
kořením, pokapeme octem, podlijeme vodou a přiklopené dusíme doměkka. Při
tom maso obracíme, podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou.
Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zasypeme moukou, osmahneme,
dolijeme vodou, dobře rozmícháme a povaříme asi 20 minut. Přilijeme
smetanu, rozmícháme, vyjmeme koření a propasírujeme přes síto nebo
rozmixujeme. Do omáčky dáme porce králíka a krátce povaříme. Dochutíme
hořčicí, solí, citrónovou šťávou a cukrem. Podáváme s houskovým
knedlíkem a s brusinkovým, jeřabinovým nebo rybízovým kompotem.
Tagy: recepty z králíka, králičí maso recepty, příprava králíka, použití králičího masa, svíčková z králíka