Skopová pečeně na česneku
Suroviny na přípravu skopové pečeně na česneku:
1/2 kg skopové kýty bez kosti
50 g slaniny
100 g cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce oleje
mletý pepř
nové koření
sůl
Příprava skopové kýty na česneku:
Skopovou kýtu opláchneme a špičkou nože v ní nařízneme kapsičky. Do
nich vsuneme proužky slaniny. (Slaninu si můžeme po rozkrájení na proužky
dát na chvíli do mrazáku, lepší se potom maso špikuje.) Maso potřeme
prolisovaným česnekem, dáme do kastrolu, osolíme, zalejeme lžící oleje a
necháme v chladu rozležet (nejlépe přes noc). Druhý den přidáme na
kroužky rozebranou cibuli, koření a krátce osmahneme. Podlijeme šálkem
vody, nebo vývarem z kostí, přiklopíme a na plotně nebo v troubě
dusíme. Během dušení maso občas obrátíme a podle potřeby podlijeme.
Když je skopové maso poloměkké odklopíme a v troubě dopékáme, až
zčervená. Měkké maso vyjmeme, po zchladnutí nakrájíme na porce, dáme
zpět do šťávy a prohřejeme.
Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovým knedlíkem. Doplníme dušeným zelím,
kapustou, špenátem nebo zeleninovým salátem.
Tagy: příprava skopového masa, skopová kýta protýkaná slaninou, použití skopového masa, recepty skopové maso