Angreštová marmeláda
Suroviny na přípravu angreštové marmelády:
nepřezrálý, tvrdý angrešt
na 1 kg angreštového protlaku 700 g cukru
Příprava angreštové marmelády:
Z angreštu odstraníme okvětí a stopky, dobře ho opereme, podlijeme malým
množstvím vody, podusíme doměkka a prolisujeme přes sítko. Protlak
odvážíme a asi 1/3 jeho objemu odpaříme v širokém kastrolu v nízké
vrstvě. Když je protlak hustý, přisypeme asi 1/5 dávky cukru a vaříme. Po
5 minutách přidáme zbytek cukru, abychom nepřerušily var a vaříme tak
dlouho, až marmeláda zrosoluje. Vařící marmeládu plníme až po okraj do
skleniček, jejich okraje otřeme, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem
vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, marmeláda z angreštu, konzervování angreštu, konzervování ovoce, použití angreštu