Angreštový kompot
Suroviny na přípravu angreštového kompotu:
téměř zralý, pevný angrešt střední velikosti
Nálev: na 1 l vody 700 g cukru
Příprava angreštového kompotu:
Angrešt přebereme, odstraníme stopky a zbytky okvětí a dobře opereme.
Méně zralé, tuhé plody předvaříme asi 2 – 3 minuty ve vodě teplé
asi 75 stupňů. Potom scedíme a ihned ponoříme do studené vody. Znovu
scedíme a necháme odkapat. Zralý angrešt propíchneme. Připravené ovoce
nasypeme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme, dáme
do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 85 stupňů, potom při této teplotě
sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice
0,5 l).
Úplně zralý angrešt sterilujeme o 5 minut déle.
Tagy: zavařování ovoce, kompot z angreštu, konzervování angreštu, konzervování ovoce, použití angreštu