Broskvová marmeláda
Suroviny na broskvovou marmeládu:
méně kvalitní broskve
na 1 kg broskvového protlaku 650 g cukru
40 g pektogelu (1 balíček)
2 g kyseliny citrónové
Příprava broskvové marmelády:
Broskve dobře omyjeme, rozkrojíme na půlky, vyjmeme pecky, podlijeme malým
množstvím vody a rozvaříme. Měkké broskve prolisujeme přes sítko a
v dávkách nejvýše 1,5 kg broskvové hmoty vaříme. Asi po 15 minutách,
až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky
cukru a vaříme 5 minut. Práškový pektogel smícháme s pětinásobným
množstvím moučkového cukru a vmícháme do marmelády. Po rozpuštění
přisypeme zbytek cukru po troškách, aby se nepřerušil var a vaříme dále.
Jakmile marmeláda zhoustne, plníme jí až po okraje do skleniček. Okraje
rychle otřeme, upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme
vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z broskví, konzervování broskví, použití broskví