Broskvový kompot
Suroviny na broskvový kompot:
zralé broskve s pevnou dužinou (nejvhodnější jsou odrůdy se žlutou
dužinou, u pecky tmavěji zbarvené, které se dají snadno loupat a
odpeckovat)
Nálev: na 1 l vody 400 g cukru
Příprava broskvového kompotu:
Broskve omyjeme, roztřídíme podle zralosti a oloupeme. Pokud nejdou loupat,
ponoříme je na velkém cedníku do téměř vařící vody, mírně okyselené
kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned je ochladíme ve studené
vodě. Potom rukou snadno slupky stáhneme. Kompot z loupaných broskví je
mnohem chutnější než z neloupaných.. Oloupané broskve rozkrájíme na
půlky, vyjmeme pecky, půlky broskví urovnáme do sklenic (řezem šikmo
dolů) a hned zalijeme horkým nálevem, aby byly zakryty. Sklenice uzavřeme
víčky, vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů………………………………….20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………...25 minut,
sklenice 0,5 l……….20 minut
Tužší broskve sterilujeme o 5 minut déle. Po sterilaci sklenice hned
vyndáme.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z broskví, konzervování broskví, použití broskví