recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování broskví >> Broskvový kompot

Broskvový kompot

Suroviny na broskvový kompot:
zralé broskve s pevnou dužinou (nejvhodnější jsou odrůdy se žlutou dužinou, u pecky tmavěji zbarvené, které se dají snadno loupat a odpeckovat)
Nálev: na 1 l vody 400 g cukru

Příprava broskvového kompotu:
Broskve omyjeme, roztřídíme podle zralosti a oloupeme. Pokud nejdou loupat, ponoříme je na velkém cedníku do téměř vařící vody, mírně okyselené kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned je ochladíme ve studené vodě. Potom rukou snadno slupky stáhneme. Kompot z loupaných broskví je mnohem chutnější než z neloupaných.. Oloupané broskve rozkrájíme na půlky, vyjmeme pecky, půlky broskví urovnáme do sklenic (řezem šikmo dolů) a hned zalijeme horkým nálevem, aby byly zakryty. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů…………………………­……….20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………...25 mi­nut, sklenice 0,5 l……….20 minut
Tužší broskve sterilujeme o 5 minut déle. Po sterilaci sklenice hned vyndáme.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z broskví, konzervování broskví, použití broskví