recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování brusinek >> Brusinkový kompot

Brusinkový kompot

Suroviny na přípravu brusinkového kompotu:
čerstvé, jasně červené brusinky
na 1 kg brusinek 500 g cukru

Příprava brusinkového kompotu:
Brusinky přebereme, propláchneme v několika vodách a necháme odkapat. Odvážíme je pro jednu dávku, podlijeme trochou vody a dusíme v zakryté nádobě, až pustí šťávu. Potom za stálého míchání vaříme, až se část tekutiny odpaří. Po částech přisypeme cukr a po jeho rozpuštění vaříme ještě 10 minut. Sebereme pěnu děrovanou naběračkou, scedíme, brusinky dáme do zavařovacích skleniček, šťávu převaříme, nalijeme na brusinky a skleničky uzavřeme. Vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme při 85 stupních 15 minut.

Tagy: použití brusinek, sterilování brusinek, kompot z brusinek, konzervování ovoce, konzervování brusinek