Brusinkový kompot
Suroviny na přípravu brusinkového kompotu:
čerstvé, jasně červené brusinky
na 1 kg brusinek 500 g cukru
Příprava brusinkového kompotu:
Brusinky přebereme, propláchneme v několika vodách a necháme odkapat.
Odvážíme je pro jednu dávku, podlijeme trochou vody a dusíme v zakryté
nádobě, až pustí šťávu. Potom za stálého míchání vaříme, až se
část tekutiny odpaří. Po částech přisypeme cukr a po jeho rozpuštění
vaříme ještě 10 minut. Sebereme pěnu děrovanou naběračkou, scedíme,
brusinky dáme do zavařovacích skleniček, šťávu převaříme, nalijeme na
brusinky a skleničky uzavřeme. Vložíme do zavařovacího hrnce s horkou
vodou a sterilujeme při 85 stupních 15 minut.
Tagy: použití brusinek, sterilování brusinek, kompot z brusinek, konzervování ovoce, konzervování brusinek