Citrónový džem
Suroviny na přípravu citrónového džemu:
1/2 kg žlutých zralých citrónů
1,25 kg cukru
1,25 l vody
1 lžička kyseliny citrónové
Příprava citrónového džemu:
Omyté citróny namočíme do studené vody, kterou dvakrát za den vyměníme.
Po 3 dnech citróny pokrájíme na kolečka, vyjmeme zrníčka a zavážeme je
do řídké tkaniny. Citróny včetně kůry pokrájíme na nudličky, přidáme
zavázaná zrníčka, zalijeme odměřenou dávkou vody a uložíme na chladné
místo. Druhý den vše dusíme pod pokličkou asi 40 minut, potom poklici
sundáme a dusíme tak dlouho, až kůra zcela změkne a polovina tekutiny se
odpaří (asi 1 hodinu). Tkaninu se zrníčky vyjmeme, citróny s vývarem
přivedeme k varu, přidáme po částech cukr tak, aby se nepřerušil var a
za stálého míchání vaříme, až džem začne houstnout. Potom přidáme
kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a vyzkoušíme, jestli džem
začíná rosolovat. V kladném případě naplníme ještě horký citrónový
džem do skleniček, okraje otřeme, zavíčkujeme, skleničky otočíme dnem
vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: konzervování citrónů, džem z citrónů, použití citrónů, domácí džemy, konzervování ovoce