recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování citrónů >> Citrónový džem

Citrónový džem

Suroviny na přípravu citrónového džemu:
1/2 kg žlutých zralých citrónů
1,25 kg cukru
1,25 l vody
1 lžička kyseliny citrónové

Příprava citrónového džemu:
Omyté citróny namočíme do studené vody, kterou dvakrát za den vyměníme. Po 3 dnech citróny pokrájíme na kolečka, vyjmeme zrníčka a zavážeme je do řídké tkaniny. Citróny včetně kůry pokrájíme na nudličky, přidáme zavázaná zrníčka, zalijeme odměřenou dávkou vody a uložíme na chladné místo. Druhý den vše dusíme pod pokličkou asi 40 minut, potom poklici sundáme a dusíme tak dlouho, až kůra zcela změkne a polovina tekutiny se odpaří (asi 1 hodinu). Tkaninu se zrníčky vyjmeme, citróny s vývarem přivedeme k varu, přidáme po částech cukr tak, aby se nepřerušil var a za stálého míchání vaříme, až džem začne houstnout. Potom přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody a vyzkoušíme, jestli džem začíná rosolovat. V kladném případě naplníme ještě horký citrónový džem do skleniček, okraje otřeme, zavíčkujeme, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: konzervování citrónů, džem z citrónů, použití citrónů, domácí džemy, konzervování ovoce