Hroznový sirup
Suroviny na přípravu hroznového sirupu:
vinné hrozny červené nebo bílé
na 1 l šťávy 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citrónové
Příprava hroznového sirupu:
Bobule obereme, zbavíme důkladně třapin, opereme a rozmačkáme. Drť potom
opatrně zahříváme (nejlépe ve vodní lázni) za občasného promíchání
na teplotu asi 75 stupňů a při této teplotě udržujeme 10 – 15 minut.
Horkou drť rozmixujeme. Potom jí necháme překapat přes plátýnko. Čirou
šťávu smícháme s cukrem a kyselinou citrónovou, přihřejeme za
občasného zamíchání na 85 stupňů a hned nalijeme do lahví. Lahve
s hroznovým sirupem uzavřeme, položíme nebo obrátíme dnem vzhůru,
přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, sirup z hroznového vína, šťáva z hroznového vína, šťáva z vinných hroznů, konzervování ovoce, konzervování hroznového vína, použití hroznového vína, sirup z vinných hroznů