Sterilovaný kedlubnový salát
Suroviny na sterilovaný kedlubnový salát:
čerstvé mladé kedlubny
Koření a přísady (na litrovou sklenici):
2 kuličky pepře
2 řezy cibule
Nálev: na 1 l vody 0,25 l 8% octa, 30 g soli, 100 g cukru
Příprava sterilovaného kedlubnového salátu:
Kedlubny omyjeme, oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky, krátce
povaříme v osolené vodě (na 1 l vody 10 g soli) a necháme odkapat.
Kedlubny vsypeme do zavařovacích sklenic, proložíme nadrobno nakrájenou
cibulí, kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do
zavařovacího hrnce a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 90 stupňů, potom při této teplotě
sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice
0,5 l).
Z takto zavařených kedluben připravujeme například salát s přídavkem
nadrobno pokrájené cibule, nahrubo nastrouhaných jablek a podobně.
Tagy: zavařování zeleniny, salát z kedluben, použití kedluben, konzervování kedluben, nakládání zeleniny, konzervování zeleniny, zavařované kedlubny recept, sterilovaná zelenina, sterilované kedlubny