recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování květáku >> Květák sterilovaný ve slaném nálevu

Květák sterilovaný ve slaném nálevu

Suroviny na květák sterilovaný ve slaném nálevu:
čerstvý a hustý bílý květák
kyselina citrónová
Nálev: na 1 l vody 20 g soli

Příprava květáku sterilovaného ve slaném nálevu:
Květák zbavíme listů, propláchneme, košťál odřízneme a rozebereme na menší růžičky. Namočíme je na 20 minut do slané vody a potom opláchneme. Růžičky květáku vaříme v mírně okyselené vodě kyselinou citrónovou, až téměř doměkka, ocedíme a necháme odkapat. Po té urovnáme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 100 stupňů…………………………­……...20 – 25 minut
sterilace při 100 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………55 – 60 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Druhý den sterilaci opakujeme při stejné teplotě po dobu 45 – 50 minut. Pro delší uskladnění sterilace ještě jednou opakujeme asi po dvou dnech po dobu 45 – 50 minut.

Tagy: použití květáku, nakládání květáku, sterilování květáku, konzervování květáku