Květák sterilovaný ve slaném nálevu
Suroviny na květák sterilovaný ve slaném nálevu:
čerstvý a hustý bílý květák
kyselina citrónová
Nálev: na 1 l vody 20 g soli
Příprava květáku sterilovaného ve slaném nálevu:
Květák zbavíme listů, propláchneme, košťál odřízneme a rozebereme na
menší růžičky. Namočíme je na 20 minut do slané vody a potom
opláchneme. Růžičky květáku vaříme v mírně okyselené vodě kyselinou
citrónovou, až téměř doměkka, ocedíme a necháme odkapat. Po té
urovnáme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme
víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 100 stupňů………………………………...20 –
25 minut
sterilace při 100 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l………55 –
60 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Druhý den sterilaci opakujeme
při stejné teplotě po dobu 45 – 50 minut. Pro delší uskladnění
sterilace ještě jednou opakujeme asi po dvou dnech po dobu 45 –
50 minut.
Tagy: použití květáku, nakládání květáku, sterilování květáku, konzervování květáku