Sterilovaný květák v sladkokyselém nálevu
Suroviny na sterilovaný květák v sladkokyselém nálevu:
čerstvý hustý bílý květák
Koření (množství na litrovou sklenici): 1 bobkový list, 3 kuličky nového
koření, 2 kuličky pepře, 1 lžička hořčičných semínek
Nálev: na 1 l vody 0,2 l 8 % octa, 60 – 80 g cukru, 30 g soli
Příprava sterilovaného květáku v sladkokyselém nálevu:
Květák zbavíme listů, opláchneme, odřízneme košťál a rozdělíme na
menší růžičky. Vaříme ve vodě mírně okyselené kyselinou citrónovou
téměř doměkka, scedíme a necháme okapat. Ještě horký květák urovnáme
do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým nálevem,
sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů………………………………..20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……...25 minut,
sklenice 0,5 l…….20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme z hrnce.
Tagy: použití květáku, sterilování květáku, nakládaný květák, konzervování květáku