Malinová šťáva
Suroviny na výrobu malinové šťávy: pěkné, vyzrálé maliny na 1 l šťávy 1,5 kg cukru a 1 g kyseliny citrónové
Příprava malinové šťávy: Maliny přebereme, na cedníku opatrně propláchneme a rozmačkáme. Pokud jsou červivé, namočíme je na 10 minut do vlažné vody s přídavkem soli (20 g soli na 1 l vody). Potom maliny dobře propláchneme. Na 1 kg malin přidáme 3/4 l vody a necháme asi 12 hodin stát. Po této době směs přefiltrujeme přes husté plátno. Malinovou šťávu odměříme, zahřejeme na 70 stupňů, přidáme cukr (podle množství malin), kyselinu citrónovou, nalijeme do láhví a uzavřeme.
Tagy: sirup z malin, malinový sirup, konzervování ovoce, použití malin, konzervování malin, šťáva z malin