recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování meruněk >> Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda

Suroviny na meruňkovou marmeládu:
méně kvalitní meruňky, můžou být i méně zralé
Na 1 kg meruňkového protlaku 600 g cukru (krystal i moučkový)
40 g pektogelu (1 balíček)
2 g kyseliny citrónové

Příprava meruňkové marmelády:
Meruňky opereme, odpeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme. Měkké meruňky prolisujeme na sítu. Delším varem meruňková marmeláda hnědne. Aby měla pěknou světlou barvu, vaříme jí jen v dávkách do 1,5 kg dřeně, abychom var zbytečně neprodlužovali. Odváženou dávku dřeně vaříme asi 15 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut. Pektogel smícháme s moučkovým cukrem( pětinásobek hmotnosti pektogelu tj. 200 g na 1 sáček pektogelu), asi po třech minutách varu přidáme zbývající krystalový cukr a vaříme dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Když marmeláda zhoustne, plníme jí vařící po okraje do skleniček, okraje rychle otřeme , upevníme víčka, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z meruněk, konzervování meruněk, použití meruněk