Meruňková marmeláda
Suroviny na meruňkovou marmeládu:
méně kvalitní meruňky, můžou být i méně zralé
Na 1 kg meruňkového protlaku 600 g cukru (krystal i moučkový)
40 g pektogelu (1 balíček)
2 g kyseliny citrónové
Příprava meruňkové marmelády:
Meruňky opereme, odpeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme.
Měkké meruňky prolisujeme na sítu. Delším varem meruňková marmeláda
hnědne. Aby měla pěknou světlou barvu, vaříme jí jen v dávkách do
1,5 kg dřeně, abychom var zbytečně neprodlužovali. Odváženou dávku
dřeně vaříme asi 15 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme
čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut. Pektogel smícháme
s moučkovým cukrem( pětinásobek hmotnosti pektogelu tj. 200 g na
1 sáček pektogelu), asi po třech minutách varu přidáme zbývající
krystalový cukr a vaříme dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou
rozpuštěnou ve lžíci vody. Když marmeláda zhoustne, plníme jí vařící
po okraje do skleniček, okraje rychle otřeme , upevníme víčka, skleničky
obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z meruněk, konzervování meruněk, použití meruněk