recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování meruněk >> Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

Suroviny na meruňkový kompot:
zralé, pěkně vybarvené meruňky s pevnou dužinou
Nálev: na 1 l vody 550 – 600 g cukru

Příprava meruňkového kompotu:
Omyté meruňky rozkrájíme na půlky, odstraníme pecky, urovnáme řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, který jsme si předem připravili a ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů ……………………………….­.20 minut sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……….25 minut, 0,5 l ……….20 minut.
Tvrdé meruňky sterilujeme o pět minut déle. Po ukončení sterilace sklenice ihned vyndáme.
Meruňky můžeme kompotovat také bez slupek. Omyté plody ponoříme ve velkém cedníku do téměř vařící vody mírně okyselené kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned ochladíme ve studené vodě. Potom slupky lehce stáhneme rukou.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z meruněk, konzervování meruněk, použití meruněk