Meruňkový kompot
Suroviny na meruňkový kompot:
zralé, pěkně vybarvené meruňky s pevnou dužinou
Nálev: na 1 l vody 550 – 600 g cukru
Příprava meruňkového kompotu:
Omyté meruňky rozkrájíme na půlky, odstraníme pecky, urovnáme řeznou
plochou dolů do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, který jsme
si předem připravili a ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce
s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů ………………………………..20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……….25 minut,
0,5 l ……….20 minut.
Tvrdé meruňky sterilujeme o pět minut déle. Po ukončení sterilace
sklenice ihned vyndáme.
Meruňky můžeme kompotovat také bez slupek. Omyté plody ponoříme ve
velkém cedníku do téměř vařící vody mírně okyselené kyselinou
citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned ochladíme ve studené vodě. Potom
slupky lehce stáhneme rukou.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, kompot z meruněk, konzervování meruněk, použití meruněk