Mléčně kvašená mrkev
Suroviny na mléčně kvašenou mrkev:
1 kg očištěné mrkve
1 větší cibule
25 g soli
20 g cukru
kousek křenu
Příprava mléčně kvašené mrkve:
Mrkev očistíme, nastrouháme na větší nudličky, cibuli nakrájíme
nadrobno, křen nastrouháme najemno a vše smícháme se solí a cukrem. Směs
upěchujeme do větší sklenice nebo kameninové nádoby tak, aby nám
nevznikly žádné mezery a povrch zatížíme. Prosolení uvolní šťávu,
která by měla při kvašení pokrývat celý povrch mrkve. Je-li jí málo,
přilijeme trochu osolené vody. Nádobu postavíme na 5 – 8 dní do
místnosti s teplotou kolem 20 stupňů. Pak přemístíme a necháme vykvasit
při teplotě 12 – 15 stupňů 4 – 6 týdnů. Potom dáme mléčně
vykvašenou mrkev do chladu a brzy (zejména v teplém počasí) jí
spotřebujeme.
Mrkev podáváme jako salát nebo jí smícháme s jinou zeleninou,
popřípadě i s trochou majonézy.
Tagy: konzervování mrkve, vykvašená mrkev, kvašení mrkve, mrkvový salát, použití mrkve