Mrkev sterilovaná ve sladkokyselém nálevu
Suroviny na přípravu mrkve ve sladkokyselém nálevu:
čerstvá mrkev, nejlépe karotka
Koření (pro litrovou sklenici):
1 – 2 kuličky pepře
1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev: na 1 l vody 0,25 – 0,3 l 8% octa, 100 g cukru
Příprava mrkve ve sladkokyselém nálevu:
Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky, dáme do osolené
vroucí vody (20 g soli na 1 l vody) a povaříme asi čtvrt hodiny, až lehce
sklouzne z nabodnuté vidličky. Mrkev potom scedíme, necháme odkapat,
urovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým
nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
sterilujeme.
Nejdříve zahříváme na 90 stupňů 20 minut, potom při této teplotě
sterilujeme ještě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice
0,5 l).
Tagy: sterilování mrkve, nálev na zavařování mrkve, sterilovaná mrkev recept, zavařená mrkev recept, použití mrkve, konzervování mrkve