recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování mrkve >> Mrkev sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

Mrkev sterilovaná ve sladkokyselém nálevu

Suroviny na přípravu mrkve ve sladkokyselém nálevu:
čerstvá mrkev, nejlépe karotka
Koření (pro litrovou sklenici):
1 – 2 kuličky pepře
1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev: na 1 l vody 0,25 – 0,3 l 8% octa, 100 g cukru

Příprava mrkve ve sladkokyselém nálevu:
Mrkev očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky, dáme do osolené vroucí vody (20 g soli na 1 l vody) a povaříme asi čtvrt hodiny, až lehce sklouzne z nabodnuté vidličky. Mrkev potom scedíme, necháme odkapat, urovnáme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme na 90 stupňů 20 minut, potom při této teplotě sterilujeme ještě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l).

Tagy: sterilování mrkve, nálev na zavařování mrkve, sterilovaná mrkev recept, zavařená mrkev recept, použití mrkve, konzervování mrkve