Kandovaná pomerančová kůra
Suroviny na kandovanou pomerančovou kůru:
500 g pomerančové kůry
cukr pískový a moučkový
kyselina citrónová
Příprava kandované (proslazené) pomerančové kůry:
Odváženou kůru z dobře omytých pomerančů i s bílou dužinou
nakrájíme na čtverečky nebo trojůhelníčky a namočíme do studené vody,
kterou dvakrát denně vyměňujeme. Po třech dnech kůru uvaříme doměkka ve
vodě, ocedíme a necháme dobře okapat. Potom pomerančovou kůru zalijeme
horkým nálevem z 1/4 l vody a 350 g pískového cukru a necháme 2 dny
proslazovat.
3.den nálev slijeme, přidáme 350 g pískového cukru, povaříme, kůru
zalijeme a necháme proslazovat
4.den opakujeme vše jako 3.den
5.den nálev slijeme, přidáme 350 g pískového cukru a půl lžičky
kyseliny citrónové, povaříme a kůru zalijeme. Ponecháme týden
proslazovat.
12.den vše zahřejeme, nálev ocedíme a kůru na cedníku ponoříme na
chvíli do vařící vody. Po odkapání pomerančovou kůru obalíme
v moučkovém cukru, rozložíme na alobal a ponecháme na vzduchu zaschnout
(asi 2 dny).
14.den kandovanou pomerančovou kůru dáme do sklenic, uzavřeme víčky a
uložíme v temnu a chladu.
Tagy: konzervování pomerančů, použití pomerančové kůry, pomerančová kůra recept, proslazená pomerančová kůra