Pomerančová marmeláda
Suroviny na pomerančovou marmeládu:
3 středně velké pomeranče (asi 1/2 kg)
1 kg cukru
1 lžička kyseliny citrónové
Příprava pomerančové marmelády:
Omyté celé pomeranče zalijeme vodou, kterou dvakrát denně vyměníme. Po
třech dnech je dáme do kastrolu, zalijeme litrem vody a dusíme pod pokličkou
1 až 1,5 hodiny, až se dá kůra propíchnout lehce špejlí. Pomeranče
vyjmeme, po částečném vychlazení nakrájíme na kolečka a potom na
nudličky. Vyndáme zrníčka, nasypeme je do vývaru z pomerančů, vaříme
asi 10 minut a potom je vyjmeme. Do vývaru dáme pokrájené pomeranče,
přivedeme k varu, po částech přidáváme cukr a mícháme, až se cukr
rozpustí. Dále vaříme za občasného zamíchání, až marmeláda začne
houstnout (asi 15 minut). Potom přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve
lžičce vody, necháme přejít varem a vyzkoušíme, jestli je marmeláda
hotová. Kápneme lžičkou na talířek, po vychladnutí se pokusíme prstem
kapku posunout. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem, je marmeláda
hotová. Ještě vařící pomerančovou marmeládu naplníme do čistých
skleniček, okraje otřeme, zavíčkujeme, skleničky obrátíme dnem vzhůru a
necháme vychladnout.
Tagy: použití pomerančů, pomeranče recepty, pomerančová marmeláda z celých pomerančů, konzervování pomerančů