recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování pomerančů >> Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda

Suroviny na pomerančovou marmeládu:
3 středně velké pomeranče (asi 1/2 kg)
1 kg cukru
1 lžička kyseliny citrónové

Příprava pomerančové marmelády:
Omyté celé pomeranče zalijeme vodou, kterou dvakrát denně vyměníme. Po třech dnech je dáme do kastrolu, zalijeme litrem vody a dusíme pod pokličkou 1 až 1,5 hodiny, až se dá kůra propíchnout lehce špejlí. Pomeranče vyjmeme, po částečném vychlazení nakrájíme na kolečka a potom na nudličky. Vyndáme zrníčka, nasypeme je do vývaru z pomerančů, vaříme asi 10 minut a potom je vyjmeme. Do vývaru dáme pokrájené pomeranče, přivedeme k varu, po částech přidáváme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Dále vaříme za občasného zamíchání, až marmeláda začne houstnout (asi 15 minut). Potom přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody, necháme přejít varem a vyzkoušíme, jestli je marmeláda hotová. Kápneme lžičkou na talířek, po vychladnutí se pokusíme prstem kapku posunout. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem, je marmeláda hotová. Ještě vařící pomerančovou marmeládu naplníme do čistých skleniček, okraje otřeme, zavíčkujeme, skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: použití pomerančů, pomeranče recepty, pomerančová marmeláda z celých pomerančů, konzervování pomerančů