recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování šípků >> Šípková marmeláda

Šípková marmeláda

Suroviny na výrobu šípkové marmelády:
čerstvě natrhané šípky přešlé prvními mrazíky
na 1 kg šípkového protlaku 500 – 600 g cukru

Příprava šípkové marmelády:
Šipky zbavíme stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Dáme je v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak odvážíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně hustá. Horkou šípkovou marmeládu naplníme do skleniček, okraje otřeme, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: použití šípků, marmeláda z šípků, konzervování šípků