recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování vlašských ořechů >> Kompot z vlašských ořechů

Kompot z vlašských ořechů

Suroviny na přípravu kompotu z vlašských ořechů:
zelené, nedozrálé vlašské ořechy
hřebíček
celá skořice
lusk vanilky
Nálev:
na 1 litr vody 2 kg cukru
1 lžička kyseliny citrónové

Příprava ořechového kompotu:
Opláchnuté ořechy hustě propícháme silnější jehlou, zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 týdny louhovat. Každý den vodu vyměníme. Ke konci musí mít slupka ořechů tmavěhnědou barvu. Ořechy scedíme a necháme odkapat. Potom je ve vodě vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z jehlice. Ořechy vychladíme ve studené vodě a slijeme.
V 1 litru horké vody rozpustíme 750 g cukru, nalijeme na ořechy a necháme 24 hodin proslazovat. Potom nálev slijeme, ohřejeme a přidáme 250 g cukru. Po rozpuštění cukru nalijeme na ořechy, přidáme koření a necháme opět 24 hodin proslazovat a aromatizovat kořením. Po té nálev slijeme, přidáme k němu zbytek cukru, kyselinu citrónovou a přihřejeme. Ořechy můžeme nakrájet na půlky, kolečka nebo nechat celé, urovnáme je do sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce z horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na teplotu 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme ještě 40 minut…sklenice 0,7 – 0,9 l, 35 minut…sklenice 0,5 l.

Tagy: ořechový kompot, kompot ze zelených ořechů, kompot z nezralých ořechů, uchování ořechů, použití ořechů, konzervování ořechů