Kompot z vlašských ořechů
Suroviny na přípravu kompotu z vlašských ořechů:
zelené, nedozrálé vlašské ořechy
hřebíček
celá skořice
lusk vanilky
Nálev:
na 1 litr vody 2 kg cukru
1 lžička kyseliny citrónové
Příprava ořechového kompotu:
Opláchnuté ořechy hustě propícháme silnější jehlou, zalijeme studenou
vodou a necháme asi 2 týdny louhovat. Každý den vodu vyměníme. Ke konci
musí mít slupka ořechů tmavěhnědou barvu. Ořechy scedíme a necháme
odkapat. Potom je ve vodě vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce
sklouznou z jehlice. Ořechy vychladíme ve studené vodě a slijeme.
V 1 litru horké vody rozpustíme 750 g cukru, nalijeme na ořechy a necháme
24 hodin proslazovat. Potom nálev slijeme, ohřejeme a přidáme 250 g cukru.
Po rozpuštění cukru nalijeme na ořechy, přidáme koření a necháme opět
24 hodin proslazovat a aromatizovat kořením. Po té nálev slijeme, přidáme
k němu zbytek cukru, kyselinu citrónovou a přihřejeme. Ořechy můžeme
nakrájet na půlky, kolečka nebo nechat celé, urovnáme je do sklenic a
zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce
z horkou vodou a sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na teplotu 90 stupňů, potom při této
teplotě sterilujeme ještě 40 minut…sklenice 0,7 – 0,9 l,
35 minut…sklenice 0,5 l.
Tagy: ořechový kompot, kompot ze zelených ořechů, kompot z nezralých ořechů, uchování ořechů, použití ořechů, konzervování ořechů