Kompot ze zelených vlašských ořechů
Suroviny na přípravu kompotu z vlašských ořechů:
zelené nedozrálé vlašské ořechy
celá skořice
hřebíček
vanilkový lusk
Nálev: na 1 litr vody 2 kg cukru a 1 lžička kyseliny citrónové
Příprava kompotu z vlašských ořechů:
Zelené, nezralé vlašské ořechy omyjeme, hustě propícháme silnější
jehlou, nalijeme na ně studenou vodou a necháme 14 dní louhovat. Vodu každy
den vyměníme. Po louhování by měla být slupka ořechů tmavěhnědá.
Ořechy scedíme, a vaříme tak dlouho, až po nabodnutí lehce sklouznou
z jehlice. Potom je vychladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Ořechy
naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením, zalijeme horkým
nálevem a uzavřeme víčky. Vložíme je do zavařovacího hrnce s horkou
vodou a sterilujeme. 20 minut zahříváme na 90 stupňů, potom při této
teplotě sterilujeme ještě 40 minut…sklenice 0,7 – 0,9 l a
35 minut…sklenice 0,5 l.
Tagy: ořechový kompot, kompot z nezralých ořechů, uchování ořechů, použití ořechů, konzervování ořechů