Dušené hlávkové zelí
Suroviny na dušené hlávkové zelí (po moravsku):
1 kg hlávkového zelí
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
sádlo nebo olej
kmín
ocet
sůl
cukr
Příprava dušeného hlávkového zelí (po moravsku):
Zelí očistíme, vyřízneme košťál, pokrájíme na tenké nudličky,
spaříme vroucí vodou a potom necháme odkapat. Podlijeme trochou vody,
přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme doměkka. Nadrobno
pokrájenou cibuli osmažíme na sádle nebo oleji dozlatova, zaprášíme
moukou a zlehka opražíme. Touto jíškou zelí zahustíme. Můžeme ještě
přidat najemno nastrouhaný syrový brambor.
Ke konci zelí dochutíme cukrem, octem a solí.
Recept na dušené hlávkové zelí zahuštěné jíškou a bramborem pochází
z Moravy. Všichni u nás doma si ho velmi oblíbili, takže už jiné
nevařím. Zelí můžeme použít samozřejmě bílé i červené.
Tagy: použití zelí, červené hlávkové zelí dušené, dušené zelí bílé hlávkové, hlávkové zelí dušené po moravsku, zeleninové přílohy, příloha k pečenému masu, moravské zelí, přílohy ze zeleniny, zahuštěné zelí