Borůvková marmeláda
Suroviny na borůvkovou marmeládu:
čerstvé vyzrálé borůvky
na 1 kg borůvek 550 g cukru
40 g pektogelu (1 balíček)
3 g kyseliny citrónové
Příprava borůvkové marmelády:
Přebrané borůvky dobře propláchneme, necháme odkapat, odvážíme a
rozmačkáme. Borůvky vaříme v kastrolu, až slupky změknou. Chceme-li mít
jemnější marmeládu, borůvky prolisujeme sítem. Rozvařené borůvky za
stálého míchání odpařujeme, až se objem zmenší asi o polovinu. Potom
přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme 5 minut. Práškový pektogel
smícháme s pětinásobným množstvím moučkového cukru (200 g cukru na
1 sáček pektogelu), vsypeme do borůvek, po rozpuštění vsypeme postupně
zbytek cukru tak, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Ke konci varu
přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Jakmile marmeláda
zhoustne, plníme jí vařící do sklenic, okraje rychle otřeme a upevníme
víčka. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z borůvek, konzervování borůvek, použití borůvek