recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování borůvek >> Borůvková marmeláda

Borůvková marmeláda

Suroviny na borůvkovou marmeládu:
čerstvé vyzrálé borůvky
na 1 kg borůvek 550 g cukru
40 g pektogelu (1 balíček)
3 g kyseliny citrónové

Příprava borůvkové marmelády:
Přebrané borůvky dobře propláchneme, necháme odkapat, odvážíme a rozmačkáme. Borůvky vaříme v kastrolu, až slupky změknou. Chceme-li mít jemnější marmeládu, borůvky prolisujeme sítem. Rozvařené borůvky za stálého míchání odpařujeme, až se objem zmenší asi o polovinu. Potom přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme 5 minut. Práškový pektogel smícháme s pětinásobným množstvím moučkového cukru (200 g cukru na 1 sáček pektogelu), vsypeme do borůvek, po rozpuštění vsypeme postupně zbytek cukru tak, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Jakmile marmeláda zhoustne, plníme jí vařící do sklenic, okraje rychle otřeme a upevníme víčka. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: zavařování ovoce, domácí marmelády, konzervování ovoce, marmeláda z borůvek, konzervování borůvek, použití borůvek