recept-na.cz

Custom Search

recepty >> Zavařování borůvek >> Borůvkový kompot

Borůvkový kompot

Suroviny na borůvkový kompot:
čerstvé, dobře vybarvené, nepřezrálé borůvky
Nálev: na 1 l vody 550 g cukru

Příprava borůvkového kompotu:
Borůvky přebereme, opereme, scedíme a necháme okapat. Opatrně je nasypeme do sklenic a dobře setřeseme. Borůvky zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme víčky, vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů…………………………­…….20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……..25 minut, sklenice 0,5 l ……..20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Kompotované borůvky se někdy slepí dohromady. Tomu zabráníme obracením a mírným protřepáváním sklenic po vychlazení i při skladování.

Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, konzervování borůvek, použití borůvek, kompot z borůvek