Borůvkový kompot
Suroviny na borůvkový kompot:
čerstvé, dobře vybarvené, nepřezrálé borůvky
Nálev: na 1 l vody 550 g cukru
Příprava borůvkového kompotu:
Borůvky přebereme, opereme, scedíme a necháme okapat. Opatrně je nasypeme
do sklenic a dobře setřeseme. Borůvky zalijeme horkým nálevem, sklenice
uzavřeme víčky, vložíme do sterilačního hrnce s horkou vodou a
sterilujeme.
Doba sterilace ve sklenicích:
zahřátí na 85 stupňů……………………………….20 minut
sterilace při 85 stupních: sklenice 0,7 – 0,9 l……..25 minut,
sklenice 0,5 l ……..20 minut
Po ukončení sterilace sklenice hned vyndáme. Kompotované borůvky se někdy
slepí dohromady. Tomu zabráníme obracením a mírným protřepáváním
sklenic po vychlazení i při skladování.
Tagy: zavařování ovoce, konzervování ovoce, konzervování borůvek, použití borůvek, kompot z borůvek