Dýňový kompot
Suroviny na přípravu dýňového kompotu:
zralá dýně, nejlépe podlouhlá
Přísady a koření (na litrovou sklenici):
2 kolečka citrónu, malý kousek pomerančové kůry, 1–2 hřebíčky, malý
kousek celé skořice, podle chuti
kousek lusku vanilky
místo koření můžeme také použít ananasovou tresť
Nálev 1. : 1/2 l vody, 0,15 l 8% octa
Nálev 2. : na 1 l vody 400 g cukru (místo vody můžeme použít ananasový
džus), 3 g kyseliny citrónové
Příprava dýňového kompotu:
Omytou dýni rozkrojíme na půl a odstraníme semena a měkkou dužinu. Potom
dýni nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Z řezů sloupneme slupku,
pak je nakrájíme na kostky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem, aby
byla dýně ponořená. Necháme nejméně 12 hodin stát. Potom dýni slijeme
a necháme odkapat.
Připravíme si druhý nálev: vodu nebo džus svaříme s cukrem, a kyselinou
citrónovou, přidáme dýni, ovaříme asi 10 minut a vyndáme.
Na dno zavařovacích sklenic dáme kolečka citrónu, pomerančovou kůru,
koření, potom přidáme dýni a zalijeme jí druhým horkým nálevem.
Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a
sterilujeme.
Nejdříve zahříváme 20 minut na 85 stupňů, potom při této teplotě
sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice
0,5 l).
Tagy: konzervování dýně, kompot z dýně, použití dýně, sterilování dýně