Proslazená dýně
Suroviny na přípravu proslazené dýně:
1 kg očištěné zralé dýně
Nálev 1. : 0,6 l vody, O,15 l 8% octa
Nálev 2. : 2 kg pískového cukru, 1,5 l vody, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, kousek lusku
vanilky
Příprava proslazené dýně:
Omyté dýně rozkrojíme na půlky, odstraníme semena a dužinu a nakrájíme
na úzké řezy. Odstraníme slupku a nakrájíme na kostky asi 1×1 cm.
Zalijeme prvním roztokem a necháme asi 12 hodin proležet. Potom zcedíme,
necháme odkapat a dýni povaříme v čisté vodě asi 10 minut. Mezitím
svaříme druhý nálev, přidáme odkapanou dýni a vaříme až roztok trochu
zhoustne. Dýni v něm necháme proležet přes noc. Druhý den znovu krátce
povaříme a necháme opět přes noc odležet. Třetí den povaříme, až nám
roztok zhoustne do konzistence sirupu. Dýni vyjmeme děrovanou naběračkou,
necháme dobře odkapat a v nízké vrstvě oschnout. Potom jí obalíme
v krupicovém cukru a uložíme do krabice.
Nebo dýni po ukončení varu dáme do sklenic, zalijeme horkým roztokem,
uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tagy: konzervování dýně, uchování dýně, uskladnění dýně, zpracování dýně, použití dýně