Dýňový kompot bez zavařování
Suroviny na přípravu dýňového kompotu bez sterilace:
1 kg zralé dýně
Přísady a koření (pro litrovou sklenici):
2 kolečka citrónu
malý kousek pomerančové kůry
1–2 hřebíčky
malý kousek celé skořice
podle chuti kousek lusku vanilky
Nálev pro 1 kg očištěné dýně: 0,6 l vody, 0,2 l 8% octa,
650 g cukru
Příprava dýňového kompotu bez sterilace:
Omytou dýni rozkrojíme na půlky, odstraníme semena a dužinu a nakrájíme
na řezy o šířce asi 2 cm. Odstraníme slupku, nakrájíme na kostky, dáme
do hrnce a zalijeme roztokem vody, octa a cukru, aby byla dýně ponořená.
Necháme asi 24 hodin odležet a potom slijeme. Roztok přivedeme k varu, po
částech přidáme dýni a ovaříme ji do sklovita. Dýni vybereme děrovanou
sběračkou, naplníme jí do zavařovacích sklenic, proložíme citrónem a
zbytkem koření. Potom nálev odpaříme asi na polovinu a zalijeme jím dýni.
Sklenice dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme na
temné a chladné místo.
Tagy: konzervování dýně, uchování dýně, zpracování dýně, kompot z dýně, použití dýně